HARDANGER / HORDALAND

Skuffelsen var stor første gang jeg ankom Hardangerfjorden i håp om å filme blomstringen. Jeg var en uke for sen, blomstringen hadde vært ekstra tidlig det året. Neste år var jeg fast bestemt på at jeg skulle klare det. Etter å ha fulgt nøye med noen uker satte jeg meg i bilen på vei vestover så fort de første rapportene om blomstring nådde meg.

Hardangerfjorden er alltid vakker, men under blomstringen i mai er den et ekstraordinært syn. De grønne fruktrankene bugner av hvite og rosa blomster, biene surrer omkring og folk virker å generelt sett være i bedre humør enn vanlig. Har man været på sin side er det få ting som er mer idyllisk i landet vårt.

Å lage time-lapser av blomstring er ingen lett oppgave. Det blir fort overveldende, og jeg har fortsatt til gode å se noen andre klare det på en tilfredsstillende måte. Å time-lapse makrodetaljer som blomster er vanskelig og krever full klaff med været. For det første må det være helt vindstille, bare ett lite vindpust vil ødelegge videoen. Det vil få bladene til å riste og videoen vil bli for kaotisk for min smak. Regn vil også få bladene til å bevege seg.

Det kan heller ikke være lettskyet, da vil lyset bli for ujevnt. Det avhenger altså av at det er helt skyfritt eller konstant skydekke, vindstille og opphold. Det er ikke alltid det er det i Norge.

Det tok også noen dager før det ble vær som var godt nok og jeg var strandet på et hotell i Odda mens regnet hamret utenfor. Etter et par dager stoppet det heldigvis og jeg kjørte langs fjorden på jakt etter fine epletrær. Det var ikke vanskelig å finne! Her var det bare å stoppe langs veien og sette opp kameraet. Her var det uendelig mange muligheter for komposisjoner, flyttet man kameraet noen centimeter kunne man få et helt annet bilde. Det er slike utfordringer jeg liker, det er slike omgivelser jeg trives i. Å ligge mellom frukttrærne i gresset mens kameraet tikker i vei er definisjonen av en god dag på jobben.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.