JOTUNHEIMEN / OPPLAND / SOGN OG FJORDANE

Etter å ha reist rundt i Norge gjennom flere år, er det mange steder man synes fortjener mer oppmerksomhet. Det området jeg kanskje har dårligst samvittighet ovenfor er Jotunheimen. Jeg har ingen god grunn til hvorfor jeg så sjelden besøker Jotunheimen, for det lille jeg har opplevd her er fantastisk.
Et sted som jeg dog ofte har besøkt er Turtagrø. Dette er en liten plass der Jotunheimen stuper ned i Sognefjorden. Her stikker snødekte topper på over 2000 meter opp som hoggtenner fra landskapet. Under snirkler elven seg som en slange gjennom terrenget. Snøen ligger langt ut på året også nede i terrenget.

Veien til Turtagrø fra Årdal, som kun er åpen på sommeren, er et skue i seg selv. Det vil si, man ser ikke nødvendigvis så mye, men det er også det som gjør det interessant. Her er brøytekantene mange meter høye. Ved å stå på taket av bilen min hadde jeg fremdeles ikke sjans til å nå opp.

Å si at jeg ikke har vært så mye i Jotunheimen blir kanskje feil. Jeg har tilbrakt mye tid i ytterkantene av området, øverst i Valdres, jeg har gått Besseggen og klatret Bitihorn, kjørt Valdresflye mange ganger. Grunnen til at jeg har så dårlig samvittighet ovenfor Jotunheimen er fordi jeg føler den fortjener så mye mer. Det er et gigantisk område med enorme mengder fjell man burde besteget, og en natur man ikke finner andre steder i landet. En ting er i hvert fall sikkert. Jeg kommer til å tilbringe mer tid i Jotunheimen.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.