LOFOTEN / NORDLAND (midnattsol)

Midnattssol er et fenomen som er så spesielt at det lokker til seg turister fra hele verden, men er noe langt fra alle nordmenn har opplevd. Som østlending hadde heller ikke jeg sett dette. Jeg hadde ikke annet valg enn å sette meg i bilen og komme meg nordover.

Tilfeldighetene gjorde at jeg skulle ankomme Lofoten rundt midnatt, etter om lag to dager på veien. Dette er et syn jeg neppe kommer til å glemme. Fjellene badet i sol, en sol som så vidt holdt seg over horisonten. Den første natta fikk jeg ikke filmet så mye, jeg ble stort sett sittende å se på solnedgangen som aldri skjedde.

Jeg hadde gjort en del forarbeid for å finne de beste plassene å se midnattsola. Ett av stedene var en fjellrygg som reiste seg opp av havet. Den lå perfekt til, for ryggen pekte rett mot nord, der sola er på sitt laveste før den snur og beveger seg oppover igjen. Perfekt symmetri for et godt bilde! Etter en gåtur på en times tid opp ulendt terreng kom jeg opp på knausen. Og for en utsikt det var! Havet strakte seg endeløst nordover, ja, her treffer man ikke land før man er på Svalbard. Telt var unødvendig, tak over hodet ville bare være ødeleggende. Bar bakke var godt nok som underlag, en sovepose nok til å duppe av mens kameraet tikket av gårde.

Jeg ble værende en uke. Jeg besteg fjell etter fjell, jeg spiste fiskesuppe og jeg tok bilder. Lofoten er et område som har blitt ekstremt mye fotografert de siste årene, men leter man godt nok finner man skjulte skatter bakom en hver fjellknaus. Et nytt vann, en ny foss eller et nytt fiskevær. Midnattsola gir en hel arbeidsdag med det deiligste gylne lyset man vanligvis kun får i noen minutter i sør. Arbeidsforholdene for en landskapsfotograf kan rett og slett ikke bli bedre.

Jeg har forelsket meg i Lofoten om og om igjen. Midnattsola gjorde at den forelskelsen blusset opp på nytt.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.