VALDRES / OPPLAND

Valdres er et stort område som strekker seg fra Jotunheimens topper til lavlandet på Østlandet. Landskapet varierer med bratte fjell, innsjøer og skogkledde områder. De fleste har hørt om Valdres, men få får muligheten til å utforske det. Det fikk jeg da jeg bodde og jobbet her i to somre mens jeg var student.

Ved å bo her kunne jeg utforske området i mitt eget tempo, lære meg å kjenne hver krik og krok av landskapet jeg etterhvert ble så glad i. Det var her jeg begynte å eksperimentere med time-lapse-teknikken, som skulle gi grunnlaget for det som siden har blitt min jobb.

Ved å bo en plass kan man også få innspill fra de lokalkjente. Noen tipset meg om en liten samling av støler oppå fjellet som visstnok skulle være så fin. Det er ikke alltid slike tips er de beste da stedene ofte ikke lar seg fange like godt på time-lapse som i virkeligheten. Det kan være vanskelig å finne gode komposisjoner selv på vakre steder. Men denne lokale hemmeligheten, som jeg ikke skal røpe navnet på, var et perfekt sted for å ta bilder.

Plassen har nemlig alt som skal til for å skape et godt bilde. Det er gress i forgrunnen som lener seg inn mot midten av bildet der stølene er plassert og skaper dybde. Fjellene i bakgrunnen er høyest mot kantene av bildet og blir lavere mot midten, behagelig for øyet. Det er også et vann mellom stølene og horisonten som reflekterer himmelen, dette gir bildet flere lag. Tilfeldigvis går sola også ned midt i bildet, bak vannet, stølene og fjellet. Dette kan gi bevegelser og farger som er perfekt for time-lapse. Om min lokale venn faktisk visste at denne plassen ville skape et så godt bilde vet jeg ikke, men jeg ble i hvert fall introdusert for et sted jeg kommer til å reise tilbake til mange, mange ganger.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.