LOFOTEN / NORDLAND (nordlys)

Nordlys… Som østlending var det et fenomen jeg ikke hadde noe forhold til før jeg opplevde det for første gang selv. Det glemmer jeg aldri. Jeg kjørte langs veiene i Lofoten en natt sent i august, nordlys var ikke i tankene mine. Mørket var senket seg over fjellene som stod der ute i havet. Jeg tittet opp mot himmelen, noe som lignet en sky hang over horisonten. Eller, var det en sky? Kunne det være?

Jeg stoppet bilen og løp ned til vannkanten. Visst var det nordlyset! Jeg spurtet tilbake til bilen, røsket med meg kamera og stativ, løp ned til vannkanten igjen og begynte å ta bilder. Adrenalinet bruste i meg da lyset ble sterkere. Det danset på himmelen! Og for noen farger. Knall grønt, noen skjær av rødt der det var som sterkest. Forestillingen var over på noen minutter, men gnisten i meg var tent. Jeg måtte se mer.

Siden har det blitt mange opplevelser med nordlyset. Jeg har sett nordlys på toppen av fjell, ved havet, i byer og i marka på Østlandet. Hver gang er opplevelsen forskjellig. Det kan være intenst, kjapt og brutalt, røske tak i deg og hypnotisere deg. Det kan være rolig, en grønn sky som beveger seg over himmelen, vakkert. Nordlyset har mange sider.

Jakten på nordlys resulterer ofte i å måtte gå tomhendt hjem. Likevel gjør jeg det om og om igjen. Å stå ute i -20 grader og stirre på en svart himmel kan virke hjelpeløst, men belønningen, når nordlyset endelig kommer, blir desto større. De gangene man virkelig har jobbet for det blir opplevelsen mye sterkere enn de gangene man tilfeldigvis støter på nordlyset. Jakten er som et dop, å slutte med det er tilnærmet umulig. Heldigvis finnes det verre ting å være avhengig av.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.