SENJA / TROMS

Hvis det er ett sted jeg anbefaler utlendinger å reise, så er det Senja. Senja blir ofte bortglemt til fordel for sin søster i sør, Lofoten, men Senja står så absolutt ikke tilbake for noe. Ja, kanskje vil nok mange, inkludert meg selv, kalle øya enda mer spektakulær enn Lofoten.

Senja er en stor øy, faktisk Norges nest største. Å kjøre fra der øya er tilknyttet fastlandet ved Finnsnes ut mot havet er en fantastisk tur, der man beveger seg gjennom mange forskjellige landskaper. Det starter med lange, slake veier gjennom natur som minner litt om Østlandet. Små og store vann, elver, trær og myrområder. Etterhvert blir landskapet mer kupert, fjellene begynner å titte frem i det fjerne. Så kommer havet. Veiene snirkler seg langs fjordarmene, frem og tilbake. Fjellene blir brattere, spissere. De skjærer opp fra havet, reiser seg tusen meter. Det er disse fjellene jeg reiser Senja for.

Fjellene der er kanskje Norges vakreste, og de som gir deg den beste utsikten. Det mest populære turmålet er Segla, og det med god grunn. Fjellet reiser seg rakrygget opp fra fjorden og står som et seil (derav navnet) i landskapet. Seglas nordre, vestre og søndre sider er helt vertikale, mens den østre siden er såpass slak at man fint kan gå opp. Turen opp tar under to timer, og jeg tviler på at noen fottur i Norge kan gi så god utsikt på så kort tid. Her har man panoramautsikt i alle retninger, fjellveggen stuper ned i fjorden 600 meter lenger nede. Vestover ligger havet, og fjellene strekker seg utover som spisse fingre. Segla er langt fra det høyeste fjellet i området, men når du står på toppen føles det som om du er på toppen av verden.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.