LOFOTEN / NORDLAND (stormskyer)

Noen ganger må man ha litt flaks. En av mine sterkeste naturopplevelser kom en februardag i Lofoten. Jeg hadde lenge sett for meg et fjell på Gimsøya som et interessant motiv. Fjellet stakk opp av den ellers så flate øya, og ved å stille meg på naboøya kunne jeg se refleksjonene av fjellet i vannet. Med tanke på at dette er Lofoten, så er det å kunne få en perfekt refleksjon i havet et ganske optimistisk scenario. Det blåser gjerne godt i disse områdene, og været kan forandre seg i løpet av minutter.

Etter flere dager med venting på det riktige været våknet jeg opp til en fantastisk morgen. Havblikk og noen få, lette skyer på himmelen. Og selvfølgelig det nordnorske vinterlyset. La oss stoppe litt opp og snakke om dette lyset som skjer i perioden rett etter mørketida er over. Sola titter så vidt over horisonten noen få timer om dagen. For oss fotografer er dette det ideelle lyset å fotografere i, timevis med deilig, lilla lys. Sola skinner kun på fjelltoppene, det ser ut som de står i brann.

Uansett, tilbake til denne morgenen. Dette lyset omga meg mens jeg kjørte bortover til stedet med utsikt mot Gimsøya. Jeg satte opp kamera på stativ med en telelinse, fjellet var ganske langt unna. Mens jeg komponerte bildet så jeg faretruende skyer i det fjerne, tunge som jeg sjelden hadde sett de. Det var ikke dette jeg ville ha! Jeg hadde sett for meg en time-lapse med havblikk og lette skyer.

Likevel satte jeg på timelapsen og håpet på det beste. Det er jeg glad jeg gjorde, for det endte i min favoritt time-lapse noensinne. Skyene kom drivende inn mot land kjapt, og kastet fra seg snø på sin vei. Jeg innså at dette kunne bli kult! Uværet fortsatte å drive inn bak fjellene i lang tid, og utrolig nok var været fortsatt fint der jeg stod. Helt havblikk, og sola gav fortsatt en gyllen glød på skyene. Aldri har jeg vært så heldig når jeg har tatt en time-lapse, og jeg kommer nok ikke til å bli det i fremtiden heller. Men noen ganger må man ha litt flaks.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.